Sport och aktiviteter

AvAndrea

Sport och aktiviteter

Colombia är ett land som erbjuder allt man kan önska sig i aktivitetsväg. Har man barn och vill hitta på något tillsammans så finns det goda möjligheter att kunna ha roligt, många aktiviteter finns även barnanpassade.

Sport och aktiviteter

Sport och aktiviteter

Nationalsporten

I Colombia utsågs Tejo som nationalsport år 2000. Man spelar på ett fält som kallas cancha, ungefär som storleken på en bowlingbana. I varje ände hittar man ett mål kallat bocin. Målet är vinklat i 30 grader och fyllt med lera. I leran finns påsar av pistolpulver (mechas kallas de) och syftet med spelet är att kasta en tejo (liten metallskiva) i bocinen och spränga en mecha. Klarar man det får man nio poäng, kastar man tejon i bocinen men utan att spränga någon mecha så får man sex poäng. Ungefär så spelas det.

Tejo har sina rötter i den inhemska Muisca-kulturen. Ursprungligen kallad Turmequé har sporten spelats i över 500 år. Det var den indiska aristokratins sport, men de använde en guldskiva och helt enkelt offrade den.

Fotboll

Även om Tejo är nationalsporten så går det inte att komma ifrån att fotbollen är den mest populära sporten i Colombia. Colombias fotbollförbund grundades 1924 och har varit associerat med FIFA sedan 1936. Den bästa prestationen i ett VM var 2014 när laget nådde kvartsfinal.

De framgångsrikaste lagen i Colombia är Millonarios och América de Cali som båda har hamnat överst i högsta divisionen 13 gånger vardera.

Det finns en stor nationell cup i landet som kallas Copa Colombia.

Kollar man världsrankingen för herrlandslag så ligger Colombia på 50:e plats och damlandslaget något högre på en 32:a plats.

Vill man gå på en match i högsta ligan så varar säsongen från februari till början av december. Det kan då vara en bra idé att göra det i Bogotá eller Medellín. I senaste VM sommaren 2018 så anklagades Colombia för att spela ett väldigt fult spel där de sägs ha knuffat domaren och spelat brutalt.

Fotboll

Fotboll

Mittbacken i England John Stones sa att det var det smutsigaste laget han någonsin mött.

Nu var det inte bara kritiken från England som Colombias lag fick emot sig, efter den förlorade straffläggningen mot England så blev de i laget som missade straffarna dödshotade.

Att hitta på själv

Vill man hitta på något själv när man är i Colombia så finns massor att välja på. Varför inte ta en dagstur till häst. Mest populärt är dessa i “kaffelandet” där det erbjuds många olika turer från några timmar upp till flera dagar långa äventyr.
Det är något att de mest fascinerande man kan uppleva till häst.

Vill man dyka eller snorkla så är den karibiska kusten i närheten av Cartagena eller Rosario Island fantastisk.

Det finns många platser för forsränning och annan äventyrssport som paragliding och grottexpeditioner.
Gillar man cykling kanske man vill ge sig ut på ett långt äventyr. Många efter vägen är väldigt öppna och vänliga och bjuder gärna på dricksvatten. Sova kan man göra i tält eller registrera sig på Warmshowers där andra cykelintresserade erbjuder sina hem till andra cyklister.

Om författaren

Andrea administrator