Sport i Colombia

AvAndrea

Sport i Colombia

Först kort om Colombia och colombiansk sport som är ett sätt att leva och har en koppling till colombiansk kultur. Men vet du verkligen vad de mest populära colombianska sporterna är? Alla vet om fotboll, men det finns så många fler som spelar en viktig del av livet i Colombia.

Colombia
Colombia

Colombiansk sport har motverkat den negativa bilden av landet internationellt – en som inte involverar politik, våld eller droger. Idrott har varit en distraktion, gett paus för det nationella samvetet och gett ett kollektivt mål att samlas efter. Oavsett hur du ser på det är en sak säker: Sport fortsätter att ha ett stort inflytande på Colombia. Om du vill resa till Colombia för att uppleva dessa sporter, se till att du kommer förberedd och tar spansklektioner i förväg. Läs mer om de viktigaste colombianska sporterna!

Fotboll

Fotboll är den mest populära sporten i Colombia. Landslaget har sin mest framgångsrika era under 1990-talet då de kvalificerade sig till 3 världscuper. De toppade detta med sin seger i Copa America 2001, deras enda framgång i tävlingen. Trots den relativa bristen på framgång internationellt är deltagandets nivåer över 3 miljoner spelare. Det är den enda sporten där kollektivet samlas kring en tv-apparat. Du hittar fotboll överallt där du går – från barnen som sparkar en boll runt i nätet Cancha till spritbutikerna som breder den lokala klubbens spel till fotgängare. Colombianer betraktar den aktuella skörden av spelare som en guldgeneration, och de är positiva till landslagens potential. Vi har en underbar fotbollsstadion i närheten av vår spanska skola på vår Envigado Colombia Immersion. För många är klubbfotboll viktigare än landslaget.

”Categoría Primera A”, eller ”Liga Águila” – som det är allmänt känt på grund av sin sponsring av ölmärket Águila – anses vara en av de bästa i Sydamerika. Det är bara mindre än för Argentina och Brasilien. Atletico Nacional från Medellin har vunnit Copa Libertadores två gånger och är det mest framgångsrika inhemska laget. Andra anmärkningsvärda lag inkluderar miljonärer och America de Cali. För turister som besöker Colombia är det ett måste delta i en fotbollsmatch. För cirka 20 000 pesos kan du uppleva denna gamla favorit av tidsfördriv och elen inuti stadion som fansen skapar.

Cykling

Bogotá startade ett världsomspännande fenomen på 1970-talet när kommunstyrelsen beslutade att stänga 120 km från stadens gator för bilar för cyklister, åkare och fotgängare. Dessa ciklovior fungerar på söndag morgon och nationella helgdagar. De finns i stora colombianska städer, inklusive Cali, Medellin och Bogota mellan 7:00 och 14:00. Ciclovias är det perfekta sättet att utforska staden utan faror och föroreningar av bilar. Bland framgångsrika colombianska cyklister ingår Victor Hugo Pena, som brukade rida med Lance Armstrongs lag, och Nario Quintana som nyligen slutade tvåa i Tour de France och lyfte 2014 Giro d’Italia.

Tunga investeringar i vägnätet och en perfekt cykelterräng är det som gör colombianerna till så stora konkurrenter inom cykling. Några av de brantaste, längsta stigningarna i världen är hem till Colombia med tusentals meter högre än de större stigningarna på den europeiska kretsen. En som heter La Letra är 82 km lång och mäter 3300m på höjden. Cykling är för turister som är i de högre andinska delarna av landet och är ett bra sätt att komma ut i naturen. Medellin har kvalificerat sig som den mest cykelvänliga staden i Colombia.

Om författaren

Andrea administrator