Kaffe i Colombia

AvAndrea

Kaffe i Colombia

Rik, frisk, fyllig arom och vacker i sin presentation, drömmen om den perfekta koppen kaffe är levande och många hävdar att Colombia har det bästa kaffet i världen.

Kaffe i Colombia

Kaffe i Colombia

I kafferegionen har kaffeodlingarna alltid varit en viktig del av ekonomin.
Colombias kaffelandskap är ett kulturlandskap i regionen Paisa där merparten av landets kaffeproduktion sker. Sedan 2011 har kulturlandskapet även världsarvsstatus. Kaffelandskapet ligger i tre av Colombias departement: Caldas, Quindío och Risaralda.

Kaffekulturen i Colombias

I Pereira och övriga delar av kaffebältet så är kaffet är älskat och uppskattat. Att dricka kaffe är en väldigt kulturell aktivitet. Varje dag går män och kvinnor ut på gatorna och säljer kaffe och choklad i termos från en vagn. I de flesta fall erbjuder de även bröd eller något bakverk. Många familjer dricker choklad till frukost och kaffe lite senare på morgonen eller efter lunch.

På landsbygden i kaffedistriktet, om man nu inte odlar själv, köper man kaffe från grannar, rostad i en kruka och sedan mald.

Det är oftast inte viktigt i dessa fall vilken typ av kaffe man dricker, det traditionella är gjort av pasilla. Pasilla är de mögliga och överkokta resterna från den kommersiella kaffeproduktionen. Smaken är sur och dess produktion är hög i kemikalier både från skadedjursbekämpning och befruktning.

Kaffekulturen i Colombias

Kaffekulturen i Colombias

Tillväxt av kaffekulturen

I Manizales växer kaffekulturen stadigt som exempelvis i Santo Kaffetto, där besökare kan uppleva ett speciellt kaffe-museum och en kaffetur som förklarar alla olika bearbetningstekniker och beredningar. Som en del av kaffeturen kan kunderna lära sig om arom och smakupplevelser.

I Pereira finns nu fler och fler cafeer där man erbjuder utbildning för kunder i hur man bereder och serverar kaffe. Man har fokuserat på att ta kaffekulturen ett steg framåt genom att satsa på att ha utbildade baristas som är uppdaterade i senaste teknikerna samtidigt som man har högkvalitativa maskiner.

All utveckling som sker i kaffebranschen har nu gjort att även lokalbefolkningen börjat upptäcka kaffekulturen.

Don Manolo Cafe, Pereira

Vill man uppleva en kaffefarm så finns det en plats som besökare verkligen lovordar. I Pereira hos Don Manolo och hans familj ses som väldigt kunniga i branschen. Med värme och tålamod förklarar de på ett enkelt men noggrant sätt alla detaljer om kaffeodling, bearbetning och bryggning.

Don Manolo drivs av en stark passion för både sin verksamhet och för Colombianskt kaffe. Efter rundturen hos Manolo´s kommer man förmodligen uppskatta sitt kaffe ännu mer.

Visningen är inte kommersialiserad och den görs i en liten grupp. Glöm dock inte att inhandla lite av deras kaffe i slutet av turen.

Lyxig kaffeupplevelse

Om man vill uppleva kaffe på ett lyxigt sätt så är San Cayetano det perfekta stället. Den privata kaffe-haciendan har en historia på över 120 år och ligger i en fantastisk omgivning. Väljer man att ta en bokad tur genom vissa reseföretag så ingår efter visningen av fälten att få besöka ägarens privata herrgård. Där kan man sedan bada i gårdens vattenfall eller ta ett dopp i infinitypoolen eller jacuzzin. Njut sedan av snittar och vin när du njuter solnedgången över dalen.

Om författaren

Andrea administrator