Godaste Colombiansk mat

AvAndrea

Godaste Colombiansk mat

Det finns 6 huvudregioner i landet, Stillahavsområdet, Amazonian, Andean, Orinoco, Karibien och Insular, var och en med sina egna kulinariska traditioner. Det colombianska köket är en blandning av inhemska indianska, spanska och afrikanska matkulturer. I vissa delar av Colombia finns det till och med ett arabiskt inflytande i matkulturen. Till skillnad från köket i vissa grannländer kryddas inte colombiansk mat med heta kryddor.

Godaste Colombiansk mat
Godaste Colombiansk mat

Vanliga ingredienser i colombianska köket är ris och majs, jordfrukt som potatis och kassava och många typer av kött och fisk. Tropiska frukter finns rikligt i Colombia och är en mycket viktig del av köket. Det inkluderar passionsfrukt, mango, papaya, soursop och guava med mera. Mejeriprodukter används ofta i colombiansk matlagning. En regional specialitet, costeño-ost, är en mjuk vitost som används i matlagning. Colombianska varm choklad görs med mjölk, vatten och chokladkakor och vanligtvis innehåller kanel, kryddnejlika och vanilj.

Några populära rätter

Vissa kallar Bandeja Paisa för Colombias nationella rätt. Bandeja betyder serveringsfat. Bandeja Paisa är egentligen en grupp rätter som serveras tillsammans för att bilda en måltid. Den inkluderar grillad biff, stekt fläsk skorpa och chorizokorv serverad med ris och bönor och toppad med ett stekt ägg.

Ajiaco är en soppa gjord av kyckling, potatis och guasca (Galinsoga parviflora), en kryddört. Ibland innehåller soppan grädde också. Ajiaco äts överallt men är särskilt populär i landets huvudstad, Bogotá. En annan populär soppa är Sancocho. Den är en traditionell favorit soppa som serveras med vitt ris. Soppan är tjock med bitar av kött, rotfrukt och grönsaker i buljong. Grönsakerna kan vara bitar av groblad, potatis eller kassava  tillsammans med andra grönsaker såsom tomat, schalottenlök, koriander och majskolv.

Colombianerna gillar Empanadas, en vanlig maträtt i flera sydamerikanska länder. Det är ett bakverk som liknar pirog och som bakas i ugnen eller stekas. Vanligtvis är colombianska Empanadas fyllda med hackad kyckling eller nötkött och kryddat med spiskummin och paprika. För att göra en söt dessert används frukt för fyllningen. En populär sås är ají. Såsen härstammar från Inka-perioden; de kallade det uchu. Denna sås är populär i sydamerikanska länder så det finns många varianter av det. I colombiansk stil ají innehåller såsen tomater, koriander, peppar, lök och vatten. Såsen används som smaktillsats på soppa, korv eller Empanadas.

Almojábanas är ett bröd gjort av majsmjöl, keso, smör, bakpulver, salt, ägg och mjölk. Det serveras vid frukost tillsammans med ett annat populärt bröd, Pan de yuca. Det är en krispig ostbulle som är gjort av kassavastärkelse och ost. På en typisk Colombianskt frukost äts båda sorters bröd tillsammans med ost och varm choklad.

Några populära rätter
Några populära rätter

Söta efterrätter

Med alla de underbara frukterna i regionen är fruktiga efterrätter vanliga. Roscón är ett ringformat sött bakverk med guava pasta fyllning som liknar kaffebröd. Cocadas är kokosnötbollar gjorda med ägg och strimlad kokosnöt, bakade i ugnen och sedan garnerade med mandlar. De är populära tilltugg som säljs av gatuförsäljare från stora brickor. Colombiansk Natilla är en vaniljpudding gjord av mjölk, brunt socker, kanelstänger och mjöl eller majsstärkelse och ibland även russin. Det är en favorit julrätt.

Om författaren

Andrea administrator