Flytta till Colombia

AvAndrea

Flytta till Colombia

Har man drömmen om att flytta till Colombia är det inte bara ta sitt pick och pack, för att sedan flytta dit. Det finns vissa saker som man bör ha i åtanke innan man sätter sig på flyget och säger adjö till Sverige. Med tanke på att Colombia ligger så långt bort bör man ta sig en extra funderare på vilket läge man ute efter innan det är dags att planera flytten till ett annat land. Frågan är hur nära man vill bo vårt land och om det är okej att resa halva jordklotet för att hälsa på nära och kära.

Bo utanför Europa

Att flytta till ett land inom Europa är i dagsläget inga problem och smidigt att registrera, samt slipper håller på att krångla med en massa papper för att få lov att stanna i landet för att bo och arbeta. I och med en flytt till exempelvis Colombia får man räkna med att det tillkommer en del pappersarbete som till exempel visum och arbetstillstånd. En annan viktig sak att tänka på vad gäller om man skulle behöva uppsöka sjukvård. Tänk även på att språket kan sätta käppar i hjulet, så det är inte helt fel att lära sig spanska innan flytten bär av till Colombia.

En annan kultur

En av anledningarna att man flyttar just till Colombia är att man vill uppleva en helt annan kultur än den man är van vid. Därför skadar det inte att göra lite efterforskningar vad som gäller just i det land man ska flytta till. Detta för att undvika en kulturchock och ångra att man har flyttat till landet.

Vilken ekonomi får man?

Något som skiljer länder åt är hur billigt eller dyrt allting är, som i exempelvis i USA förväntas att allt vara dyrt så som exempelvis boendet. I Colombia är mat och boende billigare, men å andra sidan går det inte räkna med det är lika hög standard som man är van vid i Europa.

Klimatet

Det kan vara all idé att ta reda på vilket typ av klimat som Colombia har och vara förberedd. Just i Colombia är klimatet perfekt att odla kaffe som också är landets viktigaste exportvara, men även odling av frukt och snittblommor.

Risker

Tyvärr finns det några risker som man bör beräkna när man flyttar till Colombia. Landet tillhör nämligen några av de länder som det begås flest antal mord i och tillika finns det en stor risk för terrorhandlingar. Likaså finns det faran att bli kidnappad när man beger sig ut på vägarna, men säkerheten har förbättrats de senaste åren.

Andra svenskar i Colombia

Ett bra exempel på att svenskar håller ihop är att visserligen finns det ett fåtal personer från Sverige som bor och arbetar i Colombia och då framför allt i Bogota. Vid en flytt till landet är det bra att anmäla sig till Facebook-gruppen “Skandinaver i Colombia” och på så vis man har viss kontakt med landsmän/kvinnor. Detta gör att man har stora möjligheter att utbyta erfarenheter och få goda råd när man väl är på plats i Colombia. Det är aldrig fel att ha ett socialt nätverk om man mot förmodan behöver få hjälp med både det ena och andra.

Om författaren

Andrea administrator