En vandringsled i Colombia

AvAndrea

En vandringsled i Colombia

Att vandra i Colombia är en fantastisk upplevelse. Det bjuds på spektakulära naturscener, exotiska djur, historiska byggnader och möten med nyfikna och spännande människor.
Det finns en enorm mängd av vandringsleder och mycket av planeringen kan man göra hemifrån via datorn.
Oavsett om man väljer en paketresa och vandrar tillsammans i grupp eller om man gör det på egen hand med en vän (ensam rekommenderas oftast inte) så kommer det att bli en upplevelse för livet.

En vandringsled i Colombia

En vandringsled i Colombia

Den glömda staden – en spännande vandring

Djupt inne i Sierra Nevada de Santa Marta ligger en magisk plats gömd, Ciudad Perdida,  den förlorade staden.
En plats där man kan känna sig liten i allt det stora, men ändå inte liten på ett negativt sätt utan mer en mäktighetskänsla.

I nästan 500 år låg Ciudad Perdida glömd efter att de spanska erövrarna härjat på platsen på 1500-talet. Det skulle sedan dröja till 1970-talet innan den unika staden återupptäcktes.

Ciudad Perdida kan man bara nå genom att vandra till fots genom den magiska bergsmiljön.

Den mystiska lilla staden ligger i en brant sluttning på 100 meters höjd. Dess unika arkitektur baserad på terrasser placerade i gåtfull disposition samt gångar och trappor av sten är väldigt spännande.

De ursprungliga husen av trä finns inte längre kvar men de omgärdande stenstrukturerna är fortfarande i väldigt gott skick.

Ciudad Perdida byggdes för omkring tusen år sedan men det finns lämningar från så långt tillbaka som 600-talet.

Den glömda staden - en spännande vandring

Den glömda staden – en spännande vandring

De var de spanska erövrarna som jagade bort, eller enligt vissa uppgifter till och med utrotade, indianfolket som byggde staden. Sedan låg den gömd under den allt starkare täckande tropiska växtligheten. Efter nästan 500 år, i början av 1970-talet, upptäcktes staden igen av några gravplundrare i området.

Ryktet gick snabbt och snart var det fullt av kriminell aktivitet på platsen. Efter några år valde Colombias regering att anlita militären för att rensa upp i området så att arkeologer skulle kunna utforska och bevara staden.

Trots plundrarnas framfart kunde man finna mängder av smycken och även guld.

Att vandra i detta område är som att lämna övriga världen för en stund och bara känna historiens vingslag. I total harmoni med naturen är det en fantastisk upplevelse som förstärks av de möten med befolkningen i de små byarna längs vandringen.

Fem dagar är en lämplig tid att vandra i området. Duscha kan du göra under alla de vattenfall du passerar eller i de floder som skär genom landskapet. På vissa platser finns det även naturliga pooler att svalka sig i. Maten tillagas bäst på en eld. Bered dig på att få träffa indianer som bor i bergsbyarna, vackra och unika människor med stor nyfikenhet. Att få en inblick i vardagen hos människorna i byarna längs floddalarna känns som en unik upplevelse man ska vara tacksam över.

Att vandra några dagar i Sierra Nevada-bergen är som att lämna civilisationen och bli ett med naturen för ett tag. Glöm inte att göra många stopp för vila och att då passa på att njuta av de vackra vyerna.

Om författaren

Andrea administrator