Det mångfacetterade colombianska köket

AvAndrea

Det mångfacetterade colombianska köket

Det colombianska köket är väldigt varierat och speglar rätt bra landets geografi genom dess oändliga variation.
De typiska rätterna skiljer sig lite beroende på om man är i bergstrakter eller någon av kusterna.

Det mångfacetterade colombianska köket

Det mångfacetterade colombianska köket

Man kan ändå säga att den traditionella colombianska maten till största delen tillagas av ris, olika typer av bönor, matbananer/plantains, kött, ägg och det inhemska majsbrödet som heter arepa.

Maten präglas inte bara av från vilket område i landet den kommer ifrån utan har även influenser från såväl det afrikanska som det spanska och gamla indianska köken. Tillsammans har det byggt upp den colombianska matkulturen som den ser ut idag.
Frågar man colombianerna vilken som är deras nationalrätt så kan det hända att de nämner en rätt från det område av landet de kommer ifrån, men många i restaurangbranchen menar att det inte finns någon rätt som kan representera hela landet.

Maten

Majsbrödet arepa är som en kusin till den välkända mexikanska tortillan. Däremot är det tjockare och tillagat utan salt. Arepan tillagas på en mängd olika sätt även med många olika typer av majs. Brödet är oftast basen till såväl frukost som middag. Den serveras i många fall som tillbehör till grytor och andra lagade rätter och i olika former som snabbmat. Då kan man hitta dem fyllda av ost och andra godsaker.

Man kan nog säga att maten ofta serveras ganska lite kryddad, inte såna extrema smakexplotioner som man kan träffa på i Sydamerika eller Afrika för den delen. Råvarorna är det som gör maten, fantastiska såna.

Maten

Maten

Råvaror

Ett populärt sätt att njuta alla underbara frukter som finns i Colombia är att mixa det till juice. Mango, banan, lulo (med syrligt grönt fruktkött), passionsfrukt, apelsiner, mandariner och zapote. Allt pressas eller mixas i olika blandningar och kan enkelt köpas lite överallt.
I Colombia finns många olika sorter av avocado och den är riktigt billig jämfört med Sverige. Man kan alltid hitta ätmogna avocados som säljs längs gatan, redo att njutas eller att mixas till guacamole.
Köttet som serveras är oftast bara stekt med salt och ibland tomat och lök, ändå smakar det ljuvligt gott eftersom råvaran är så pass fräsch. Det finns teorier att köttet smakar så mycket mer för att boskapen betar grönt och frodigt gräs året runt och ges inget kraftfoder eller liknande, bara naturlig mat och glada djur.

Missa inte

Det finns några saker man inte bör missa i Colombia när det kommer till mat. Dels ett besök på Paloquemao Market i Bogota där man hittar alla traditionella livsmedel, frukter, kryddor och allt annat som hör mat till.

Nästa sak man inte får missa är att prova bandeja paisa, en maträtt som oftast serveras på en stor tallrik fylld med läckerheter som plantain, grillat kött, stekta ägg, choritzo, ris, bönor och avokado.

Bandeja Paisa är förmodligen den mest kända måltiden i Colombia. Faktum är att den colombianska regeringen faktiskt har sagt att de vill se den som sin nationalrätt.

Rötterna till maträtten finner man i Antioquia där bönderna på fälten behövde något som skulle ge dem en hel dags energi.

Om författaren

Andrea administrator