Colombias säkraste platser att besöka

AvAndrea

Colombias säkraste platser att besöka

Colombia, det tredje mest folkrika landet i Latinamerika är med sina 50 miljoner invånare ökänt för att vara ett farligt land att besöka och att turista i. Landet har en lång historia av våld och av olika konflikter och dessa har gjort att miljoner av människor har fått lämna sina hem. Det är också tiotusentals av människor som försvunnit spårlöst för att aldrig mera hittas.

Colombias säkraste platser att besöka
Colombias säkraste platser att besöka

Över 50 år av problem har också inneburit att fler än 45 000 stycken människor har dött i konflikter mellan de olika gerillagrupperna som finns i landet men också av armen. Klyftorna mellan de rika och de fattiga människorna i Colombia är mycket stora och faktiskt bland de högsta i världen. Speciellt gatubarn lever farligt och överlever dag för dag genom att bland annat tigga, prostituera och genom diverse småbrott.

Klimatet i Colombia är mycket varmt och 26 härliga grader är medeltemperaturen för landet.  Bogota, Colombias huvudstad har blivit säkrare men det gäller fortfarande att vara försiktig! Varningar utfärdas fortfarande till turister som befinner sig i huvudstaden och man bör aldrig spendera tid utomhus när mörkret har fallit. Men det har börjat svänga om hela landet och turister söker sig igen till landet. Många åker nu till Colombia för att bland annat upptäcka de vackra kaffedistrikten som är belägna i de centrala delarna av landet. I de tropiska delarna är det de vackra stränderna med vatten som lockar de äventyrslystna . 

Cartagena

Hit flockas turister. Staden som numera finns med på UNESCO:s världsarvslista bjuder bland annat på annorlunda arkitektur och en salig blandning av smaragd butiker och av lyxhotell. Cartagena har med sitt läge i landet en regnperiod. Regnperioden startar i oktober och under perioden faller uppskattningsvis 1000 mm av regn under hela året. Ett stenkast ifrån staden, i vattnet, finns vattenparken ”islas de rosario” där man kan uppleva alltifrån hajar till delfiner.

Cartagena
Cartagena

Kaffets triangel

Är man kaffedrickare och befinner sig i Colombia är såklart ett besök på ett kaffeplantage ett givet utflyktsmål. Kaffeälskare över hela världen lovordar colombianskt kaffe och det har ett bra rykte. Paisa är det området i Colombia där mest kaffe produceras. Arabica är den allra vanligaste kaffesorten och växer på sluttningarna av Andernas berg. Den vulkaniska jorden är mycket bördig och gör att kaffebönorna får de absolut bästa förutsättningarna. Paisa har även det hamnat på världsarvslistan och området kallas i folkmun för kaffets triangel. Namnet kaffets triangel kommer helt enkelt från att området är format som en triangel. Att umgås med lokalbefolkningen och att ta en kaffe tillsammans är ett guldläge här.  

Tayrona

Nationalparken Tayrona verkar ha allt. Här hittar du historiska monument, fantastisk natur och med över 150 km2 regnskog så finns det också ett spektakulärt djurliv. Tycker man om att bada finns det också över hundra vackra stränder i området, några av dem rankade bland de vackraste i världen. Många bestämmer sig för att stanna på stranden, att sova i tält eller i hängmatta och höra vågornas brus natten igenom. Oförglömligt.

Om författaren

Andrea administrator