Colombianskt hantverk och kultur

AvAndrea

Colombianskt hantverk och kultur

Colombias kultur är väldigt uttrycksfull med bred etniskt mångfald och blomstrande gamla kulturer som möts i vardag och fest.

Colombianskt hantverk och kultur

Colombianskt hantverk och kultur

Vem man än möter i alla delar av landet så är alla stolta över sin unika kultur och dess ursprung. Man är bra på att bevara traditioner genom bland annat sitt hantverk och sin konst.

I många av de textila hantverken som finns så finns den colombianska flaggan representerad med sina tre färger blå, röd och gul. Den röda färgen symboliserar de hjältar som kämpade för Colombias självständighet, den blå färgen står för de två haven och de fantastiska kusterna och den gula för landets stora rikedomar.

Colombias kultur är fascinerande med influenser från såväl Afrika som Europa och Indien. Det finns över 80 etniska grupper som alla har traditioner som förts vidare från generation till generation.

Landets historia i hantverk

Vandrar man runt på gatorna eller marknader med konsthantverk så får man verkligen den sanna känslan av att allt är skapat ur landets historia. När det kommer till konsthantverket så håller det en klass för sig där de färgglada och noggrant tillverkade hängmattorna är fantastiska köp. I många regioner i Latinamerika sover människorna alltid i hängmattor. Colombianerna älskar sina “Cadejos”. Ursprungsbefolkningen visste tidigt värdet av en hängmatta som de redan för flera hundra år sedan kallade för Gudarnas vagga.

Andra saker att botanisera bland är alla vackra väskor och keramikgods. Colombianer älskar granna färger, ju färggladare desto bättre. I många fall kan man även få keramik-saker gjorda på beställning, det gäller även textila produkter om man stannar lite längre än bara en dag.

I Colombia finns varken träslöjd, syslöjd eller hemkunskap i läroplanen så långt ifrån alla hanterar konsten att tillverka olika typer av alster. I övre medelklass och överklass i städerna så är det få som hanterar de sakerna, ute på landsbygden ser det dock annorlunda ut. Därför är det där man kan göra de största fynden och bästa inköpen.

Landets historia i hantverk

Landets historia i hantverk

Konstgalleri

I Barranquilla finns ett sevärt konstgalleri som även har en shop med konstnärens alster i lite större produktion. Konstnären Ana Cristina Bojanini har själv sagt om sin konst: “Jag tycker att måla är som musik och det spelar med mina känslor. Mina målningar påverkas starkt av Karibiens känsla, skönhet och färg.”

Och med den beskrivningen får man en känsla av vilken typ av alster hon ställer ut och som man kan köpa.

Priserna är högre än konst man köper på gatan eller i mindre butiker men så kan sortimentet i galleriet kategoriseras som exklusivt men överkomligt.

Hantverksmarknad

Om man befinner sig i Bogotá får man inte missa hantverksmarknaden på Monserrateberget. På söndagar vallfärdar stadens invånare till marknaden på 2 800 meters höjd där en av de vackraste spanska statyerna från 1600-talet finns, Liggande Kristus.

Berget erbjuder, förutom hantverksmarknaden, även mysiga restauranger och en fantastisk utsikt över Bogotá.

En annan liten pärla hittar man inne i staden vid Colombias mest kända museum Museo del Oro. Mittemot ingången finns en marknad där man kan hitta colombianskt hantverk, värt att kolla in är de traditionella volteao-hattarna samt handgjorda smycken och kläder.

Om författaren

Andrea administrator