Colombianska filmer

AvAndrea

Colombianska filmer

Den colombianska filmindustri satte sin start 1897 när den första biografen anlände till landet.

Colombianska filmer
Colombianska filmer

De började då först att producera stumfilmer men de har likt andra länders filmindustri utvecklats mycket sedan dess och idag släpper de allt från animerade filmer till mer seriösa och hyllade dramafilmer. Internationellt är Colombia känt för filmer och tv-serier som handlar om droghandeln men det är långt ifrån det enda deras filmer handlar om. Innan 1922 så handlade de colombianska filmerna främst om att visa upp naturen men 1922 började de även att producera fictionfilmer. Det är endast en colombiansk film som har blivit nominerad till en Oscar i kategorin ’bästa utländska film’ vilket är 2015 filmen ’Embrace of The Serpent’ som tyvärr inte vann racet på grund av den hårda konkurrensen med andra bra filmer.

5 colombianska filmer att titta närmare på

Embrace of The Serpent från 2015 är den enda colombianska filmen som än så länge blivit nominerad till en Oscar. Filmen följer en schaman som en gång i tiden var en av de mäktigaste personerna i Amazonas. Nu lever han ensam då alla andra av hans folk har dött. Hans ensamhet blir inte långvarig efter att en amerikansk läkare behöver hjälp med att hitta en ovanlig växt.

Mateo från 2014 var utvald att delta på Oscarsgalan i kategorin ’bästa utländska film’ men blev inte en av de utvalda filmerna när det sedan gallrades. Filmen följer den 16-åriga huvudrollen Mateo som bor med sin hårt arbetande och fattiga mamma. Hans förebild är hans kriminella morbror. Mateos liv ändras när han får ultimatumet att antingen börja delta i en teatergrupp eller så blir han utkastad från skolan han går i.

 5 colombianska filmer att titta närmare på
5 colombianska filmer att titta närmare på

Los viajes del viento från 2009 var utvald att delta i Oscarsgalans kategori ’bästa utländska film’ men klarade inte gallringen. Filmen är inspelad på 80 olika ställen runt om i norra Colombia och som tittare får man följa med på en musikalisk resa bland vackra landskap.

La vendedora de rosas från 1998 som är en film som är vagt baserad på H.C. Andersen’s klassiska saga ’flickan med svavelstickorna ‘. Filmen blev inskickad för att vara med på Oscarsgalan i kategorin ’bästa utländska film’ men klarade inte av gallringen. Filmen följer en 13-åriga flicka som lever sitt liv ute på gatan. Hon försörjer sig genom att sälja blommor till par där av namnet på filmen då ’La vendedora de rosas’ som betyder ’säljaren av rosor’. Filmen har blivit omtalad dels för att nästan alla som är med i filmen nu antingen är döda eller av olika anledningar blivit straffade till fängelse.

La gente de la Universal från 1991 är en mörkkomedi som handlar om överlevnad. I centrum står en detektivbyrå som drivs av Diogenes Hernandez som tidigare varit sergeant. Han bor i samma byggnad som byrån drivs tillsammans med sin fru. På byrån arbetar också hans brorson. La gente de la universal är en film om överlevnad, hopp och kärlek. Filmen har blivit omtalad för att den på ett trovärdigt sätt visar upp den colombianska livsstilen.Om författaren

Andrea administrator