Colombiansk musik

AvAndrea

Colombiansk musik

Det går inte att nämna Colombiansk musik utan att prata om Shakira. Hon är utan tvekan den mest kända artisten utanför Colombia även om många inte ens vet hennes ursprung. Hon är heller inte känd för att göra typisk colombiansk musik även om det finns en hel del influenser från den i hennes låtar.

Colombiansk musik

Colombiansk musik

Shakira

Shakira Isabel Mebarak Ripoll föddes 1977 i Barranquilla. Redan i skolan började hon intressera sig för  latinamerikanska, arabiska och rock-n-roll-influenser men även för magdans. Idag är hon, förutom sångerska även dansare, producent, affärskvinna, filantrop, skådespelerska och goodwill-ambassadör för UNICEF.
Med albumet Laundry Service 2001 tog hon sig in på den engelskspråkiga marknaden med huvudspåret “Whenever, Wherever”. En annan av hennes hits är ”Hips Do not Lie” som blev en av de bäst säljande singlarna på 2000-talet.

Shakiras officiella sång för FIFA World Cup 2010, ”Waka Waka (This Time for Africa)”, blev den mest sålda World Cup-låten någonsin. Med långt över 1,9 miljarder visningar är det en av de mest sedda musikvideorna på YouTube.

Shakira

Shakira

Varierande musik

Precis som med maten så är musiken i Colombia väldigt varierande beroende på de geografiska förutsättningarna.

I den karibiska regionen finns det många olika genrer inspirerade från såväl Europa som Afrika.

Cumbia är något av den mest typiska colombianska musikstilen. Denna rytmiska stil innehöll ursprungligen enbart sång och olika typer av slagverk. Men på modernare tid har det dock även kommit fler blåsinstrument som saxofon och trumpet.

Man kan beskriva cumbia som en blandning av musik från afrika och spansk musik, samtidigt som basen är den musik som framfördes av Colombias ursprungsbefolkning.

Vallenato är som cumbias kusin man den består av instrument som dragspel, slagverk (guacharaca) och trumma. Vallenato blev populärt först på 1980-talet.

Colombiansk salsa kallas den typ av salsa som spridit sig från Puerto Rico och Kuba. Här är det dansen som är unik sedan den colombianska salsan har fokus på ett väldigt hetsigt och komplicerad fotarbete. Samtidigt som underkroppen jobbar så ska övre delen av kroppen hållas helt stilla.

Går man istället till Stillahavs-regionen så finns även där en del genrer som jota, boga, berejú och chocoana.

Currulao är den som mest av alla är präglad på afrikansk musik. Där leder en musiker låten med en 6/8-rytm på ett instrument kallat cunono och en annan håller rytmen igång med ett skaller-liknande instrument som kallas guasá.

Bambuco, joropo med mera

Till bergsregionen Anderna kan man knyta ett flertal genrer så som guasca, caranga och danza criolla. Det finns en stil, bambuco, som skiljer sig en del från de andra genom att den är långsammare och mer melankolisk. Det är en väldigt gammal musikform som influerats av spanska toner, mest populär var bambuco på 1920-30-talen.
Slutligen nämner vi den musik som kommer från Orinoquía-regionen på gränsen till Venezuela i öst.
Musikstilen joropo hör lika mycket hemma i just Venezuela som i Colombia. Stilen utvecklades med influenser från såväl spanska kolonisatörer som slavar från Afrika.
Är man nyfiken på aktuell Colombiansk musik så finns en bra spellista över 50 av de mest populära låtarna för 2018 på youtube.

Om författaren

Andrea administrator