Bra att veta om Colombia

AvAndrea

Bra att veta om Colombia

Colombia ligger i nordvästra hörnet av den sydamerikanska kontinenten. Landet gränsar i nordväst till Panama, i öst Venezuela och Brasilien samt söder gränsar det till Peru och Ecuador.

Bra att veta om Colombia

Bra att veta om Colombia

Längre tillbaka var platsen för det som nu heter Colombia bosatt av ursprungsbefolkningar.

Trots den mångkulturella bakgrunden så är Colombia religiöst homogen sedan 95% av den colombianska befolkningen anser sig vara medlemmar av den romersk-katolska kyrkan.

Religionen är också en stor del av deras vardag där man lägger stor vikt vid katolska sakramenten. Man ber till skyddshelgon och byar på landsbygden har skyddshelgon som firas stort varje år.

Fakta om Colombia

Huvudstaden Bogotá har runt 8 miljoner invånare och totalt i landet finns strax under 49 miljoner människor.

Valutan som används är peso och det finns all anledning att vara uppmärksam så du inte erbjuds falska sedlar. Det officiella språket är spanska men det finns även väldigt många lokala språk, exempelvis ett 70-tal indianspråk.

Colombia ligger sex timmar efter Sverige på vintertid och sju timmar efter under sommaren.

Angående klimatet så är det uppe i högländerna betydligt svalare än på låglandet. Vid den nordligare delen av Stillahavskusten regnar det mycket och i höglandet är det mellan april och maj samt oktober och november deras regnperiod.

Fakta om Colombia

Fakta om Colombia

Våldsamt förflutet

Colombia har ett traumatiskt förflutet som gjorde att i åratal gömdes några av de mest pittoreska städerna, de fantastiska landskapen och de vackra stränderna.

Givetvis sker fortfarande brott i landet, för att som turist minska risken att bli utsatt så gäller det att tänka sig för. Lyssna på lokalbefolkningen om vart man inte bör gå, gå inte in i den mörka gränden på kvällen för att köpa en coca cola, håll dig ifrån tvivelaktiga stadsdelar, vifta inte med din dyra kamera eller mobil. Med vanliga försiktighetsåtgärder kommer man långt.

Den nu avlidne tv-journalisten Anthony Bourdain sammanfattade det bra i ett av sina program: ”Om du vill hitta dåliga människor i Colombia kan du säkert hitta dem, precis som du kan i New York eller Los Angeles. Men ingenstans har mitt team och jag behandlats bättre eller med mer vänlighet och generositet. Jag skulle lätt kunna ta med min familj på semester. Colombianerna är stolta. Låt dem visa dig vad de är stolta över. ”

Karnevalstämning

När folk tänker på karnevaler är det troligtvis Brasilien och inte Colombia som man tänker på i första hand. Men även om Rio kan ha det mest kända firandet så är firandet i kuststaden Barranquilla näst störst i världen.

2018 så hölls karnevalen 10-13 februari, mycket av Barranquilla stängs under de fyra dagarna som karnevalen hålls.

Karnevalen är en blandning av olika kulturer och lokala traditioner som återspeglas i många aspekter av karnevalen, särskilt danserna och musiken. Karnevalen i Barranquilla ansågs först som en helgdag för slavar, och det växte under åren till att bli en stor fest i regionen.

År 1903 hölls den första Battle of Flowers-parade. Och år 1918 valdes den första karneval-drottningen.

År 2002 förklarades karnevalen i Barranquilla som ett colombianskt nationellt kulturarv. Och år 2003 proklamerades Carnival of Barranquilla av UNESCO som en av mästerverken i arvet för mänskligheten.

Om författaren

Andrea administrator