Att campa i Colombia

AvAndrea

Att campa i Colombia

Alltså jag slutas aldrig förundras över hur vackert och inbjudande Colombia verkligen är. Den fantastiska mångfalden och en vildmark så vacker att man tror att man kommit rakt in i en naturfilm. Det tog ett tag innan jag verkligen vågade börja upptäck naturen på samma sätt som jag gjorde hemma i Sverige, men när jag väl började så kan jag liksom inte sluta. Det finns så oerhört många bra val för camping exempelvis.

Här finns allt

Colombia är ett land som har allt från tropiska regnskogar till oändliga öknar, fantastiska vulkaner, coola karibiska stränder och vilda slätter där cowboys arbetar. En av de första platserna jag upptäckte var Matarredonda som ligger endast en halvtimme från Bogota men ändå känns det nästan som om man kommit till en annan planet. Det är en nationalpark dit stadsborna gärna åker för att andas landsluft och utforska växter och djur på 3.000 meter över havet. Matarredonda är populärt bland vandrare dagtid men inte lika många beslutar sig för att faktiskt campa där så det finns alltid gott om bra platser. Dessutom, det är galet billigt på campingar jämfört med Sverige. Ungefär 30 svenska kronor får man betala för ett större tält på en camping. Oslagbart! Det finns flera mysiga campingplatser vid sjöar i området.

Vackra vyer

Om man istället beger sig tre timmar norr om Bogotá hamnar man i Villa de Leyva, en vacker kolonialstad som är perfekt för en helgutflykt. Staden har flera campingplatser, bland annat vid en gammal kvarn. Mer äventyrliga campare kanske vill besöka den närbelägna Santuario de Iguaque, en fantastisk nationalpark på höga höjd som är hem för Laguna de Iguaque, en helig sjö. Camping i staden kostar från 35 kronor per person och natt. Camping i nationalparken ligger runt 30 kronor och där finns även stugor tillgängliga. En annan mysig stad med nationalpark i närheten är Salento, rik på kolonial arkitektur och omgiven av böljande kullar. Trots att staden, i nordöstra Quindio, är en fantastisk plats att besöka så är den också populär eftersom den ligger vid kanten av Cocoradalen. Dalen, en del av Los Nevados nationalpark, är hem för de berömda Quindio vaxpalmerna som kan växa upp till 60 meter. Flera hotell och vandrarhem i Salento erbjuder camping, från cirka 25 svenska kronor där frukost ofta ingår.

Pance däremot är det perfekta reträttet från Calis intensiva värme. Omgivningen kring det klara, strömmande vattnet i floden Pance är en fantastisk plats för vandring och fågelskådning. Behöver du kyla ned kroppen så är floden perfekt för ett dopp som avrundning på dagen. Som campare kan man känna sig mycket välkommen och många hotell och vandrarhem har även campingplatser att erbjuda med priser från 30 svenska kronor per natt. Flera av campingarna lagar även mat för sina gäster. Suesca är känd bland Colombianska bergsklättrare för de möjligheter som erbjuds att kunna öva upp sina färdigheter i klättring. Det är även en bra plats för olika typer av extremsporter. Suesca ligger ugefär en timme från Bogota och levererar fantastiska vandringsvyer och otrolig utsikt över Laguna de Suesca, en naturlig sjö på 3.000 meter över havet. I området finns flera campingplatser från 30 svenska kronor per person.

Anpassning efter naturen

Om det är något man bör vara inställd på redan innan man beger sig ut på vandring eller campingtur i Colombia så är det att det inte kommer att finnas uppkoppling. Om man som jag ofta varvar ner på kvällarna med att spela wordfeud eller tjugoett så kan man redan innan ställa in sig på en paus från det. Inget man saknar så mycket dock eftersom man vet att det är under en kort tid. En sak jag verkligen saknade dock var att ladda upp bilder på min instagram eftersom jag ville dela ed mig av allt vackert. Men det gjorde jag istället när jag kom tillbaka hem igen och det fungerade lika bra!

Faktiskt så har vi funderat på att skaffa en renodlad camping- och vandringsguide för turister i Colombia. Förmodligen i form av en blogg och kanske något annat, men det ska vi fundera vidare på innan vi bestämmer oss.

Annorlunda tips

Tills vidare vill jag passa på att ge några speciella tips för er som är modiga. Colombianer är förtjust i sin mat och erbjuder gärna besökare rätter som bandeja paisa, ajiaco och posta negra. Men om du vill ha den ultimata colombianska matupplevelsen så prova en hormigulon, en rostad myra som är en Santander-specialitet. Det finns även andra ätbara insekter att prova om man vill. I Amazonfloden kan man fiska pirajor. Bästa stället att göra det från är i Leticia, även kallad Colombias port till Amazonas.

Man brukar säga att du inte har sett stjärnorna förrän du har sett dem från öknen. Den fossilrika Tatacoa öknen nära Neiva är ett bra alternativ för det. Vill man ta hand om sin kropp på ett annorlunda sätt så kan det vara en rolig idé att ta dig till El Totumo, vulkanen nära Cartagena med den legendariska leran.

Om författaren

Andrea administrator